Hacı Hasan Camii Proje Tezini İndirmek İçin Tıklayın >>
Eskişehir´de 13.yüzyılda Selçuklu mescidi olarak inşa edildikten sonra 19.yüzyılda camiye dönüştürülen Hacı Hasan Cami, engelliler için yeniden düzenlendi.
Eskişehir´in Odunpazarı İlçesi Karapınar semtinde bulunan ve 13. yüzyılda Selçuklu mescidi olarak inşa edilen Hacı Hasan Mescidi, Cami olarak hizmet vermeye başladıktan sonra yapılan eklemeler ve tamiratlarla büyük hasar görerek aslından uzaklaşmış. Ancak tarihi Hacı Hasan Cami, bir hayırseverin maddi desteği, Odunpazarı Belediyesi´nin katkıları, Dolunay Yetişkin Engelliler Derneği yükleniciliği ile Anıtlar Kurulu yenileme projesine uygun olarak yeniden restore edilerek halkın ibadetine kazandırıldı. Fakat tarihi Cami yeniden ibadete kazandırılırken engeliler unutulmadı.
Caminin, iç ve dış cephelerindeki çeşitli onarım çalışmaları sonunda, görme, işitme ve ortopedik engellere yönelik donanımlara sahip hale getirildi. Camide, görme engellilerin rahat yürüyebilmeleri için bahçeye izli yollar yapıldı, iç ve dış mekanlar Braille alfabesiyle işaretlendi, işitme engelliler için projeksiyon sistemi kuruldu, ortopedik engelliler için de tekerlekli sandalye ve akülü araçlarıyla caminin içine kadar gelip saf tutabilme imkanı sağlandı.
KULAKLIKLAR İÇİN SESİ YÜKSELTEN LOOP INDUCTION SİSTEMİ
Kurulan bu sistem ile Cami iç alanında manyetik alan oluşturularak işitmeyi yüzde 50 arttırması sağlanmakta. Söz konusu bu sistem dünyada ilk kez Hacı Hasan Cami´nde hayata geçirilerek işitme engellilerin duymalarına katkı sunulmakta.
HUTBE YAZI PROJEKSİYON VE EZAN UYARI IŞIKLARI SİSTEMİ
Hiç duymayan cemaat için projeksiyon sistemi ile hutbe metni perdeye yansıtılırken, ezan uyarı ışıkları sistemi sayesinde de caminin minaresinde led ışık sistemi ile vakit, Cuma ve Bayram ezanları görsel olarak algılanabilmeleri sağlanmakta. Böylelikle bu işlem için ilk kez bir camiye projeksiyon ve perde sistemi kurulmuş bulunuyor.
İZLİ YOLA SAHİP ÖZEL DOKUMA HALI
Ayak tabanı ile hissedilebilecek biçimde izli yollarla dokunan halı ile görme engelli cemaatin camide rahatça safları algılayabilmesi, avluda kullanılan hissedilebilir karolar ve duvara monte edilen özel tutamaçlar ile görme engelli vatandaşların, yönlerini bulabilmeleri sağlanacak. Cami´nin girişinden itibaren sokak kaldırımı, avlusu, temizlik alanları ve ibadethane girişi düz ve engelsiz hale getirilmiş, yönlendirme işaretleri ile cami iç ve dış alanlarının tamamı Braille ile işaretlendi.
TSE 9111 ve AB standartlarına uygun olarak, tekerlekli sandalye kullanan engelli kişiler abdest alma ve diğer ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilmek için abdesthane ve tuvaletler hizmete sokulurken, yaşlı ve engelli cemaat için özel asansör sistemi kuruldu.
Tarihi dokuyu dikkate alarak merdiven basamaklarına monte edilen özel tasarım ve güvenli taşıma sistemine sahip özel asansör, yaşlı ve engelli vatandaşların kullanımına sunularak engellilerin hayatını büyük oranda kolaylaştırdı. Tekerlekli sandalye kullanan cemaat Hacı Hasan Cami´ne araçları ile girebiliyor ve saf tutabilme imkanı da sunulmuş durumda.